soeb | regelgeving

Stichting Opleidingsfonds Evenementen Begeleidingsbranche (SOEB)

1. Event Security Officer (ESO)

In juni 2004 maakte de minister van Justitie de Event Security Officer mogelijk. Hoewel de SOEB al jaren bezig was een en ander voor elkaar te krijgen, konden veel dingen pas na de toestemming van de minister in gang worden gezet. Sinds 2004 zijn veel zaken in sneltreinvaart opgepakt. Inmiddels is het traject in volle gang. In dit artikel wordt een aantal onderwerpen nader toegelicht.

1.1 Introductie evenementenbeveiliging

Evenementenbeveiliging in Nederland maakt een stormachtige ontwikkeling door. Sinds de oprichting van de branchevereniging voor evenementenbeveiligingsbedrijven, de Vereniging van Beveiligingsorganisaties voor Evenementen (VBE), zijn er diverse initiatieven ondernomen om evenementenbeveiliging verder te professionaliseren.

De branche heeft met enkele bedrijven veel energie, tijd en geld gestoken in dit continue proces. Onder andere door dit streven naar kwaliteitsverbetering staat evenementenbeveiliging inmiddels op de kaart en groeit langzaam maar zeker het besef dat het beveiligen van evenementen een apart vak is.

Het is goed om te constateren dat de VBE snel groeit en dat steeds meer bedrijven lid worden. Kennelijk heerst er bij de andere bedrijven in de evenementenbeveiliging ook de drang om branchebreed te werken aan het op een hoger niveau brengen van het vak evenementenbeveiliging.

1.2 Justitie

Het akkoord van de minister van Justitie van zomer 2004 om van start te mogen gaan met een functietraining voor medewerkers die werken in de evenementenbeveiliging, is een mijlpaal te noemen. Door dit akkoord en alle bijbehorende ontwikkelingen wordt de branche in staat gesteld om, door gerichte functietrainingen, medewerkers op te leiden tot professionele Event Security Officers die beschikken over de vereiste competenties.

Op 9 juni 2004 is in de Staatscourant nr. 107 een circulaire gepubliceerd van het ministerie van Justitie over het SVPB/ECABO-certificaat Event Security Officer. In deze circulaire wordt beschreven wat wordt verstaan onder een evenement, wanneer het grijze dan wel blauwe legitimatiebewijs benodigd is en welke eisen er worden gesteld aan de werkgever van de ESO-in-opleiding.

1.3 Uitvoering van de opleiding

De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Er worden geen eisen gesteld aan de onderwijsinstelling die de theorie aanbiedt.

  • Het theorie-examen van de SVPB staat voor iedereen open.
  • Na behalen van de theorie kan de kandidaat het praktijkdeel gaan volgen.
    = er zullen eisen worden gesteld aan het bedrijf waar hij dat gaat doen.
    = de kandidaat ontvangt van de SVPB praktijkopdrachten, die hij uitvoert tijdens minimaal zes evenementen.
    = er is geen apart praktijkexamen.
    = de beoordeling wordt uitgevoerd door hiervoor getrainde praktijkbeoordelaars tijdens en na elk evenement.

1.4 Praktijkperiode

  • De kandidaat moet bij de start van de praktijkperiode de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.
  • Indien een blauw legitimatiebewijs vereist is, dient gebruik te worden gemaakt van een SVPB-aanvraagformulier legitimatiebewijs dat tevens als aanvraag voor het praktijkexamen fungeert.
  • Voor de praktijk zijn opdrachten met beoordelingsmodellen ontwikkeld die tijdens de evenementen moeten worden uitgewerkt.
  • Belangrijk is dat de organisatie een gecertificeerde praktijkbeoordelaar heeft aangewezen:
    = deze beoordeelt de kandidaat tijdens de praktijkperiode.
  • Namens de SVPB controleren examinatoren tijdens de praktijkperiode de beoordelingen.
  • Op basis van het ingevulde en ondertekende eindbeoordelingsformulier wordt het SVPB / ECABO-certificaat Event Security Officer uitgereikt.

1.5 Lesmateriaal

Het lesboek “Event Security” helpt de cursisten bij het voorbereiden op het theorie-examen Event Security van de SVPB. Het boek is bedoeld voor diegenen die willen gaan werken als Event Security Officer op evenementen. De inhoud van het lesboek is door de branche ontwikkeld en is als volgt opgebouwd.

  1. Uitleg wat een Event Security Officer is en wat zijn werkzaamheden inhouden.
  2. Verschillende soorten evenementen.
  3. Crowd management, de achterliggende theorie over het managen van evenementenbeveiliging.
  4. Rechts- en wetskennis.
  5. Hulpmiddelen die de Event Security Officer kan tegenkomen op evenementen.
  6.  Toegangscontrole.
  7. Bezoekersgedrag.
  8. Communiceren.
  9. Conflicten.
  10. EHBO op evenementen.
  11. Brandveiligheid.
  12. Ontruimen.
  13. Rapporteren.

Al met al is het een gevarieerd boekwerk, voor studenten, belanghebbenden en geïnteresseerden, met veertien hoofdstukken die u meenemen naar de wereld van de evenementenbeveiliging. Het boek wordt uitgegeven door de SOEB en is sinds 2005 verkrijgbaar bij het SOEB.

1.6 Samenvatting examenprogramma

Het examenprogramma bestaat uit een theorie- en praktijkdeel. De theorie-examenonderdelen zijn:

Voor de theorieonderdelen moet een voldoende resultaat zijn behaald, alvorens de kandidaat mag starten met het praktijkexamenonderdeel Portfolio ESO.Dit praktijkexamenonderdeel moet worden gedaan bij een evenementenbeveiligingsorganisatie. De organisatie moet aantoonbaar voldoende evenementen beveiligen, die voldoen aan de definitie in de circulaire. Daarnaast zijn extra (kwaliteits)eisen geformuleerd waarop de SVPB zal controleren voorafgaand aan de start van de praktijkperiode.

2. Regelgeving

Bij het ESO-werk gaat het om beveiligingswerkzaamheden bij evenementen. Deze worden voornamelijk beschreven in de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR).

Het ESO-traject is uitvoerig beschreven in de circulaire van de Minister van Justitie.

Veel zaken spelen op het niveau van afspraken tussen werkgevers en werknemers. De meeste bedrijven die zich bezighouden met evenementenbeveiliging zijn aangesloten bij de Vereniging van Beveiligingsorganisaties voor Evenementen (VBE) (www.evenementenbegeleiders.nl). Deze vereniging heeft een eigen Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO) afgesloten met vakbond LBV (www.lbv.nl). Werknemers die werken voor een VBE-bedrijf krijgen van hun werkgever een exemplaar van de CAO.

Bedrijven die niet zijn aangesloten bij de VBE, vallen onder de CAO van de Vereniging van Particuliere beveiligingsorganisaties. Voor meer informatie over de VPB kunt u kijken op www.vpb.nl .


Literatuur

Plaats een reactie